ÇENE OPERASYONLARI


ÇENE EKLEM (TEMPOROMANDİBULAR EKLEM) OPERASYONU

Çene eklem sorunu genellikle genç ve orta yaşta görülen çene eklemlerinin işlevini kaybederek dişlerin gıcırdaması ve çene ekleminden ses gelmesi olayıdır. Çene eklemine ‘temporomandibular eklem’ denilir. Bu eklemin yapısını ve işlevini gerek nörolojik sebeplerle gerek de kulak ve dişte meydana gelen sorunlarla kaybetmesi ve değişmesidir. Bu sebeplere biraz değinelim. Şöyle ki; fazla stresten kaynaklı dişlerin birbirine sürtmesi gıcırdaması, çene ekleminin normal olamayarak kapanması ve daha önce kişide gerçekleşmiş bir yüz travması çene eklem kısıtlığına sebeptir. Böyle durumlarda tedavisi genellikle operasyonla mümkün olmaktadır. 

Belirtileri

Çene eklem rahatsızlıkları şiddetli baş ve boyun ağrısına, dişlerde aşınma ve hassasiyete, çiğneme sırasında zorlanmaya sebep olmaktadır. Bu belirtilerle hekime gidildiğinde araştırması sonucu çene eklem (temporomandibular eklem) operasyonu önerilir.

Temporomandibular eklem dişleri de çok etkilediğinden ağrılı ve sıkıntılı bir süreç oluşturur. Bu ağrıyı hekimin bilerek davranması hastayı rahatlatır. Çene eklemi rahatsızlıklarında operasyon dışında çene dinlendirme, yumuşak gıdalarla beslenme, soğuk ve sıcak uygulama hem oluşan şişliği azaltacak hem de kasların gevşemesine sebep olarak eklemi rahatlatacaktır. Eklemde oluşan sıkıntılar mutlaka uzman kişi tarafından tedavi edilmelidir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar