ENGELLİLERDE AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI


ENGELLİLERDE AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI


Engellilik; fiziksel ve zekasal sıkıntıdan dolayı rutin yapılması gereken koşmak, yemek, konuşmak, ayakta durmak ve düşünmek gibi eylemleri tek başlarına yapamamaları durumuna denir. Engellilik kesinlikle ayıplanması, toplumdan izole edilmesi ve saklanması gereken bir durum değildir. Aksine sadece onlara hoşgörü ve özenle yaklaşmamızı gerektiren durumlardır. Ayrıca yapılan araştırmalara göre Türkiye nüfusunun %8 ile %10 oranında engelli bireyi vardır. Bunları topluma kazandırmak tamamen bizim inisiyatifimizdedir. Engelli her birey bizimle aynı haklara sahiptir. Onlardan hiçbir üstünlüğümüz yoktur. Sadece onları daha özenle büyütmek yaşadıkları ortam koşullarını onlara uygun hale getirmek gerekmektedir.

Ülkemizde engelli bireyler çeşitli sosyal, sağlık ve ekonomik sorunlar yaşamaktadır. Bunlardan en çok problemi sağlık alanında yaşamaktadırlar. Bu durumun başında da ağız ve diş sağlığı gelmektedir. 
Engellilerde ağız ve diş sağlığı sorunları genellikle ihmal edilmesinden geç kalınmış oluyor. Engelli bireylerin genel sağlık sorunlarından ağız ve diş sağlıklarına dikkat edilememekte ve ağız diş sağlığı konusunda yüksek risk grubu altında kalmaktadırlar. Ağız ve diş sağlığı konusunda en sık görülen sorunlar; diş çürüklükleri, ağız kokusu, diş eti kanamaları, yutma problemleri ve salya akıtmalarıdır. Bu sorunlar onların yaşam kalitesini düşürmekte ve zor olan hayatlarını daha da zorlaştırmaktadır. Bunun için sağlık bakanlığımız iyileştirme projeleri yapmaktadır. Zaten birçok engellimiz ücretsiz sağlık ihtiyaçlarını karşılayabilmektedir.

Engelli bireylerde diş tedavileri onlar için yorucu ve zor olduğundan önlemlerini almaları tavsiye edilir. Engellilerde ağız ve diş sağlığı hakkında ailelere ve bireylere daha çok bilgilendirme yapılmalıdır. Engelli bireylerimizin en büyük sorunu yutkunma ve yeme alışkanlığı sorunlarından kaynaklanmaktadır. Bu da dişlerde kalıntı olmasına, dişlerin çürümesine, ağız kokusuna sebep olmaktadırlar. Tüm bunlarla karşılaşmamak için günde toplam 10 dakika ayırıp engellilerin ağız ve diş sağlığını korumak için çaba göstermeliyiz. Hem engelli yakınlarımızın yaşamını kolaylaştırırız hem de biz çevresindeki insanların yaşamını kolaylaştırırız. 

Yorumlar

Popüler Yayınlar